úterý 20. října 2020

Proč se C-19 v ČR tolik šíří?

Nákaza se v říjnu v ČR stále exponenciálně šíří, protože ČR nepostupuje podle doporučení WHO ani CDC (ani Irské výzvy) o změně priorit ochrany s ohledem na šíření aerosolem, které odpovídají i doporučení švédského epidemiologa Tegnella (odkazy v předchozích článcích). Jinými slovy: Rouška to ne(vy)řeší a rouška je (bohužel) v ČR primární a fakticky jediný způsob (kromě [nyní už plošné] izolace mnoha skupin) i přes to, že zavedení roušek v září nijak nenarušilo exponenciální růst.

ČR také neřeší hlavní problém, tj. zahlcení nemocnic věkovou kategorií 60+[1] a přes proklamace neřeší ani sociální hospitalizace těchto lidí (tj. už bezpříznakoví zůstávají v nemocnicích, protože nemají kam jít). Viz rozhovory s doktory ve včerejším tisku.

[1] ochránit důchodce neznamená zamknout je doma, ale nabídnout jim služby (rozvoz nákupů, jídla), ochranné prostředky, edukaci (jak snížit riziko nákazy) a podobně. Ovšem vztah premiéra k neziskovkám, které to dělají, je (bohužel) velmi negativní (a podporu pro ně pouze zrušil).

PS: Kvůli tragické komunikaci vlády mnoho lidí začalo C-19 prostě ignorovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat