pondělí 16. listopadu 2015

Zanikne Microsoft a Windows? Těžko, ale stanou se okrajovými.

Před osmi lety byl uveden první iPhone, který změnil svět.[1] Vlastně ne tak ani on, jako Android, který odstartoval jen o několik měsíců později.[2] V té době vládl smartphonům systém Symbian od Nokie a systém Windows Mobile od Microsoftu. Kam však vývoj vede a co nás čeká?

Na světě je celkem 1,5 miliardy počítačů PC se systémem Microsoft Windows a počet instalací už několik let stagnuje.[3] Ovšem počet aktivních mobilních zařízení už na začátku roku 2014 překonal počet obyvatel na Zemi (asi 7 miliard).[4] Počet lidí používajících mobil už před více jak rokem překročil počet lidí mající přístup k základním hygienickým prostředkům (záchod, čistá voda - tj. přes 65% lidí na Zemi).[5] Jen letos (2015) bude vyrobeno až 15 miliard procesorů ARM, které jsou ve většině dnešních mobilních zařízeních a výroba dále exponenciálně stoupá.[6] Do toho čísla nejsou zahrnuty ani konkurenční platformu (MIPS) ani jednodušší procesory (tj. jednočipy, které nepoužívají žádný operační systém).

Co z toho vyplývá? Že platforma PC a Microsoft Windows tu s námi bude ještě dlouho, ale stává se minoritní. Tedy vlastně už stala. Také z toho vyplývá zvláštní fenomén, kdy je k dispozici ohromné množství hardware (mobilní zařízení), který je zatím jen ke hraní (Facebook, čtení webových článků, e-mailů a podobně). Pro všechna ta mobilní zařízení se jen pomalu hledá reálné využití, avšak jejich nepolevující vzestup a ohromující rozšíření dává tušit, že je to rozjetý vlak, který nepůjde jen tak zastavit.

Co se stane s takovým množstvím hardwaru? Všude se píše o Internetu věcí (IoT).[7] Hezká idea, avšak spíše si myslím, že hlavně poroste počet zařízení, které budou ovládány nikoliv jednoúčelovými systémy, ale univerzálními počítači. Zhruba něco takového, že místo něčeho jako je Arduino[8] se bude čím dál častěji používat pro řízení kávovaru něco jako je Raspberry Pi.[9]

A co se tedy stane se softwarem? To nikdo neví. Je možné, že současné hegemonie Androidu se přeleje i do desktopových zařízení (např. přes Chromebooky).[10] Je možné, že vznikne zajímavý hybrid Androidu a Chromebooku.[11] Je možné, že Microsoft přijde s něčím (Continuum,[12] x86-kompatibilní telefony[13]), co převezme otěže. Nebo že Microsoft vzejde z popela skrze IoT s Windows 10 IoT Core.[14] Je možné, že Android začne klesat a adopce Apple systému iOS nabyde takových rozměrů, že překoná Android.[15] Ale je také možné že se nestane několik let nic a současný stav zůstane prozatím zakonzervován a bude se čekat na další zlom, který přinese zpočátku jen nenápadné zařízení, jakým byl před osmi lety iPhone a Android.

[1] http://applenovinky.cz/2015/06/iphone-slavi-8-narozeniny/
[2] http://nexus-mobil.cz/novinky/pred-5-dny-android-oslavil-narozeniny
[4] http://www.smartinsights.com/mobile-marketing/mobile-marketing-analytics/mobile-marketing-statistics/
[6] https://en.wikipedia.org/wiki/ARM_Holdings#Sales_and_market_share
[7] https://cs.wikipedia.org/wiki/Internet_věcí
[8] http://arduino.cz/
[9] https://www.raspberrypi.org/
[10] http://www.theguardian.com/technology/2015/oct/30/google-chrome-os-android
[11] http://www.pcworld.com/article/2998999/chromebooks/google-didnt-just-kill-chrome-os-but-an-android-merger-seems-likely.html
[12] http://www.mobilmania.cz/microsoft-continuum-cool-funkce-nebo-pohadka/a-1332235/default.aspx
[13] http://www.computerworld.com/article/2948220/windows-phone-os/nadella-microsoft-lumia-phones-oem-itbwcw.html
[14] https://www.zdrojak.cz/clanky/raspberry-pi-2-windows-10-iot-core/
[15] http://mobil.idnes.cz/aplikace-move-to-ios-pro-zbehy-z-androidu-fpk-/aplikace.aspx?c=A150609_162806_aplikace_LHR

1 komentář:

  1. Osobně si myslím, že mobilní zařízení budou tak výkonná, že se budou běžně připojovat k velkým LCD displejum a na nich se bude dale pracovat jako na dnesnich PC - NTB. Tuto variaci bude mit Apple, Android mozna i M$, ale taktez Alternativni OS. Vše v kapse doma i v praci. Je jasné, že to bude trvat nějakou dobu a mnoho dnešních aplikaci nebude funkčních. Ale jednou to tak bude :-)

    OdpovědětVymazat