čtvrtek 14. ledna 2016

Ubuntu na stanicích v učebně (Lubuntu, Xubuntu)

Pokouším se na stanicích v počítačové učebně provozovat Ubuntu. Další text je souhrnem zkušeností, potíží a různých řešení, se kterými jsem se setkal. Můj hlavní zájem je v distribucích RHEL/CentOS (na serverech) a Fedora (na desktopu a notebooku), takže distribuce Ubuntu je pro mne zatím země neznámá bez prošlapaných cestiček. Proto průběžně vzniká i tento příspěvek. Uvítám komentáře pod článkem.

Příprava

Na počítačích ve třídě mám zatím Xubuntu (s grafickým prostředím Xfce), ale na testovacím počítači zkouším i Lubuntu (s grafickým prostředím LXDE). Pořád je to stejná distribuce (Ubuntu), avšak po instalaci klonu je (téměř) vše připraveno pro zvolené desktopové prostředí bez toho, aby to musel uživatel dělat ručně a odebírat součásti, které pro zvolené prostředí nepotřebuje.

Instalace a klonování stanic

Instalace je jednoduchá, prostě strčíte do DVD mechaniky médium s vypálenou distribucí a je to. Instalovat takhle celou učebnu je však pěkná pakárna. Takže je vhodnější udělat si vzorovou stanici a tu pak nějakým způsobem nakopírovat na všechny stanice. Osvědčil se mi nástroj FOG Project, který vytváření obrazů, instalaci na stanici umí řešit automaticky a vše se ovládá přes jeho vlastní webové rozhraní. A v případě Windows (včetně poslední verze Windows 10) i některé další kroky (přejmenování stanice, vstup do domény).

Konfigurace

Pro jednoduché používání studenty je vhodné některé věci předem připravit. První věc je výběr vhodných programů, které budou nainstalovány nebo naopak odstraněny. 

Doplňující programy a balíčky

Pro studenty je vhodné na stanici mít tyto programy:

LibreOffice - kancelářská sada
Chrome, Firefox - webové prohlížeče
Flash Player - pro prohlížeč Firefox je potřeba mít Flash zvlášť
Adobe Reader - pro zobrazování komplikovanějších PDF souborů (formulářů)

Instalace základních TrueType fontů od firmy Microsoft:

apt-get -y install ttf-mscorefonts-installer

Odebrané programy a balíčky

Některé programy jsou na stanicích nežádoucí, například:

Odebrání programu AbiWord, který je až příliš jednoduchým editorem a při poklepání na soubor má implicitně přednost před programem LibreOffice Writer, což je nežádoucí:

apt-get -y purge abiword abiword-common libabiword-3.0

Ze systému je také vhodné odstranit nežádoucí fonty (asijské, arabské).

Automatické aktualizace

Je nevhodné, aby studentům vyskakovalo nějaké okno, ve kterém by potvrzovali instalaci aktualizací. Jednak nevědí, co si o tom mají myslet (v okně je příliš mnoho informací) a jednak mají ze systému Windows zkušenost, že aktualizace se nevyplatí instalovat (mohou nastat potíže, počítač se bude muset restartovat, počítač se zpomalí, začne hlásit nelegálnost instalace a podobně). V učebně se 16 počítači, kde se střídají čtyři třídy (tj. přes 100 studentů) se mne za jedno celé pololetí na aktualizace zeptala jen jedna dívka. Ostatní studenti prostě okno zavřeli a na nic se neptali.

Systém Ubuntu a jeho nástroje nejsou připraveny na to, že by aktualizace měly běžet na pozadí, spouštět se ze skriptů či z Parallel shellu (pssh),[3][4] takže změna konfigurace na více stanicích není triviální (protože je nutný zásah uživatele v interaktivních otázkách) a jednoznačný (otázka při nastavení je jen ano/ne, i když by bylo potřeba rozhodnou o tom, zda se mají instalovat na pozadí jen bezpečnostní aktualizace nebo všechny aktualizace).[1]

dpkg-reconfigure --priority=low unattended-upgrades

Ruční aktualizace

Ruční aktualizace se skládají ze několika příkazů:[2]

apt-get update
apt-get -y dist-upgrade
apt-get -y autoremove
apt-get -y clean

[2] https://help.ubuntu.com/community/AptGet/Howto
[3] http://www.theether.org/pssh/
[4] https://code.google.com/p/parallel-ssh/

Článek bude možná později aktualizován.

Žádné komentáře:

Okomentovat