středa 21. října 2015

Šidí se už i Lučina

Složení Lučiny s pažitkou
Lučinu mám rád. Je to čistý sýr a v létě pod stanem vydrží neuvěřitelně dlouho, i když neobsahuje žádné konzervanty. V poslední době se v obchodě objevily různé příchuti, což o to - pažitku mám rád taky. Jenže jen do té chvíle, než jsem se podíval na složení (viz obrázek).

Ochucující složka zabírá 10 % a jejím obsahem je pažitka (3,5 %), koření (0,55 %) a aroma. Z toho vyplývá, že v ochucené Lučině je 4,05 % ochucujícího obsahu a zbytek do 10 %, tj. 5,95 % je jakási náhražka, která není sýrem (typicky to bývá voda s přídavkem emulgátorů, aby z produktu nevytekla). Protože se Lučina s příchutí prodává (pochopitelně) dráž, je to skvělý trik, jak se mne pokusit nakrmit jakýmsi svinstvem, který rozhodně není sýrem a vsadím se že je lacinější než kdyby tam byl sýr.

Výrobce (i prodejce) tak vydělá dvakrát. Děkuju, ale tuhle šmakuládu jíst nebudu!

Žádné komentáře:

Okomentovat